Hoe is het nu met? Colette Edelenbosch
Door: Renske Croezen-Mitrou
Colette Edelenbosch studeerde in 2015 af aan Docentenopleiding Yoga en Vedanta. Ze is yogadocent en eigenaresse bij Volop Yoga in Culemborg. Ze woont met haar man, kippen, die gezellig meekakelden tijdens dit interview, en twee katten in Culemborg. Haar garage is omgetoverd tot kleine yoga- en videostudio waar ze vier mensen les kan geven én van waaruit ze live online yogalessen uitzendt, speciaal voor dikke vrouwen.
Hoe is yoga in je leven gekomen?
Ik ben het ooit een keer gaan doen in mijn studietijd. En ik vond er niks aan. Later volgde ik lessen dansimprovisatie. Dat was voor mij een feestje. Ik kwam er volledig mee in mijn lijf en bij mezelf. De docent gaf ook yoga. Toen we een keer met een klein groepje waren en de dynamiek veranderde, stelde ze voor een keer yoga te doen.
Bij de zijwaartse plank zaten mijn borsten in de weg. De docent stond daar niet bij stil. Met haar slanke danseressenlichaam ging het haar makkelijk af. Wat hebben we gelachen. Daar is de kiem gelegd voor wat ik nu doe.
Waarom wilde je de opleiding Yoga en Vedanta doen?
Toen mijn dans- en yogadocent terugging naar Amerika bleef ik zoeken naar iets anders, want de danservaring die ik bij haar vond kreeg ik nergens meer. Dat werd yoga. Ik volgde soms een tijd achter elkaar lessen en dan weer maanden niet. Heel wisselend.
Na een persoonlijke crisis met een verbroken relatie en een burn-out, krabbelde ik weer overeind en zocht ik een nieuwe invulling. Ik had de behoefte om ergens mijn tanden in te zetten, iets heel nieuws.
In therapie voor een eetstoornis bedacht ik dat ik de eerste dikke yogajuf van Nederland wilde worden. Meer recalcitrant dan als serieus idee. En deed ik iedere avond thuis yoga. Toen meldde ik me aan voor een opleiding.
Ik dacht dat ik te weinig ervaring met yoga had om bij Yoga en Vedanta te beginnen. Dus koos ik eerst voor de opleiding Raja Yoga in Naarden. Ik was erg enthousiast, maar de avondlessen vielen me naast mijn baan te zwaar. Daarom stopte ik er na anderhalf jaar mee.
Yoga en Vedanta sprak me het meest aan omdat er ruimte wordt geboden om je eigen vorm te zoeken. Ik vond het prettig dat er meerdere docenten waren. De yogafilosofie was heel nieuw en ongewoon voor mij. Het intrigeerde me. Dat was wat ik wilde.
Je hebt een heel specifieke doelgroep. Vertel daar eens over.
Dat is geboren uit mijn eigen ervaring. Ik ben zelf dik. Docenten snappen vaak mijn lijf niet. Er zijn veel volle vrouwen die graag yoga willen doen, maar niet durven of kunnen. Voor een yogales had ik vaak schroom te overwinnen. Ik weet dat onzekerheid de drempel hoger om naar yoga te gaan. Je kunt je het buitenbeentje voelen als je als enige door je lichaam de kaars niet kan doen.
In de opleiding ging ik stoeien met hoe dan wel. De bedoeling van een houding zoeken en aanpassen, geïnspireerd door andere volle dames. Ik wil dat iedereen mee kan doen in mijn lessen en zich niet in een houding geparkeerd voelt. Als je een houding niet kunt wordt vaak de kindhouding als alternatief geboden. Maar voor een vol lichaam is dat voor sommigen de meest belabberde houding die er is.
Wat werd dat ‘hoe dan wel’?
Iedereen moet volwaardig op zijn eigen manier mee kunnen doen. Een houding bouw ik op vanaf de basis met variaties en props. Dan is het open wat je met die houding doet. Dat kan per dag anders zijn. Maar je hoeft niets over te slaan.
Ik laat iedereen met props experimenteren, omdat een vooroverbuiging mét blokken weer een nieuw gevoel in je schouders kan geven, óók als je prima met je handen bij de grond komt. Het gaat niet om de beperking, maar om de variatie.
Wat vind je fijn aan het geven van yogales?
Ik vind het fijn om van deelnemers terug te krijgen dat ze zich gezien voelen. Het is inspirerend dat ze hun eigen manier vinden, meer ruimte in hun lijf ervaren en meer liefde voor hun lijf ontwikkelen.
In mijn online-lessen was een vrouw met veel chronische pijn. Ze appt van tevoren hoe het met haar gaat, en soms dat ze deels of in gedachten meedoet. Dan ligt ze in bed en volgt ze de les. Soms zie ik haar ineens meedoen en geeft ze aan dat ze zich na afloop fijn voelt. Dan voel ik de passie voor yoga. Ik merk dat ik door mijn opleiding bij Yoga en Vedanta een stevige basis heb en daardoor meer diepte kan aanbrengen in de oefeningen.
Met mijn lessen bied ik mensen de ruimte om te bewegen, te ontspannen en lekker in hun lijf te komen.
Een vrouw vertelde me dat ze al na één yogales opeens andere voedingskeuzes maakte. Ze koos bewuster wat ze wel en niet wilde. Ze kreeg weer contact met het gevoel in haar lijf van wat ze wel en wat ze niet wilde eten.
Wat zijn online-lessen?
Het zijn live lessen waarbij de cursisten gewoon thuis zijn en meedoen. Zij zien mij groot in beeld, ik zie hen op een videoscherm. We kennen elkaar, er is echte verbinding. Juist door de fysieke afstand komen ze eerder voor de les met een berichtje over hoe het echt met ze gaat. Ik wilde dit doen om de drempel lager te maken voor deze specifieke doelgroep. Wie wil, kan daarna een tweede webinar aanzetten en napraten met een kopje thee.
De groep is nog klein, meestal vier mensen. Ik ben nu aan het ontdekken hoe groot de groep mag worden.
Waar denk je nog weleens aan terug van de opleiding?
Aan het docententeam, de groep en de opzet van de opleiding. Ook vaak aan iets wat behandeld is, maar waar ik nooit eerder mee te maken heb gehad. Zoals toe er een nieuwe cursist met rugproblemen kwam. Dan herinner ik me Maria’s voorbeeld bij indicatie-contra-indicatie, Yoga op Maat. Die lessen zou ik wel opnieuw willen volgen nu ik ze aan de praktijk kan verbinden.
Wat raad je yogadocenten in wording aan?
Zorg dat je niemand uitsluit en iedereen volwaardig mee kan doen. Elk lijf is anders. Niet iedereen ervaart hetzelfde als jij in een bepaalde houding. Geef iedereen een volwaardige plek en maak mensen geen uitzondering. Laat iedereen dezelfde props gebruiken. Niet alleen die ene cursist die iets niet kan.
Wat wil je tegen je doelgroep zeggen?
Kom het gewoon maar eens proberen. Er gaat niks boven een fijne docent om de hoek. Maar als de drempel te hoog is, of als je merkt dat de les niet voldoende aansluit bij jouw lijf, kom dan bij mij. Bouw hier zelfvertrouwen op en ga dan weer op zoek. Vertel je docent wat voor jou wel en niet werkt.
Wat is je doel?
Ik wil zichtbaar maken dat yoga echt voor iedereen is. De angst voor dik en voor vet is groter dan nodig. Hierdoor krijgen mensen een hekel aan hun eigen lichaam. Maar je gaat niet goed zorgen voor een lichaam dat je haat. Daarom is het zo belangrijk om weer te leren houden van jezelf en van je lijf. De kijk op het eigen lichaam mag weer genormaliseerd worden, in plaats van voorgeschreven door de media. Dan is de spanning af van hoe het zou moeten zijn.