Freia Wallaart-van den Hoek Ostende
Interview december 2019, door Renske Croezen-Mitrou
“Ik ben nu 83, doe sinds mijn 26e nagenoeg dagelijks yoga en heb ruim 30 jaar yogales gegeven. Tussen mijn 18e en 26e kreeg ik ernstige gezondheidsklachten. Ik had veel pijn, verteerde geen eten meer en leefde enkel op blikjes babyvoeding. Geen specialist kon me helpen en ik was ten einde raad. Toen kwam ik in contact met huisarts en natuurgeneeskundige Rama Polderman.
Hij werkte met bijzondere aandacht voor het energielichaam van de mens. Daarnaast schreef hij homeopathische medicijnen voor. Na een paar weken kon ik een gebakken ei eten zonder pijn achteraf. Ik heb altijd een bijzonder contact met Rama gehouden en hij en mijn yogalerares uit Nijmegen, Riet Kanis, stimuleerden me de yogaopleiding te volgen. In 1976 begon ik met de opleiding bij Stichtiging Yoga en Vedanta. Ik genoot daar van de lessen van onder andere Wolter Keers, Atie Olff en Rama Polderman. Met medestudenten mopperden we vaak op de filosofielessen van Wolter Keers. Maar ik leerde door het leven zelf dat ze wel klopten. Op de laatste lesdag voor de examens was ik vroeg aanwezig, net als Wolter. We plukten samen bloemen in de tuin. Toen vertelde ik hem dit, waarop hij heel hard moest lachen. Daarna vroeg hij me of ik de lessen nu wel begreep en dat deed ik. Dat was een mooie afsluiting van deze prachtopleiding.
Yoga boeide mij zo dat ik direct daarna de opleiding voor zwangerschapsyoga bij Rita Beintema volgde. Wanneer het binnen mijn gezin te regelen was, volgde ik vaak bijscholingen op het gebied van yoga. Problemen in de Vereniging voor Yogadocenten leidden tot een splitsing en er was een nieuw bestuur nodig. Toen ben ik ook ingestapt. Dat wilde ik wel een jaar doen, maar dat werd 19 jaar. Daarnaast begon ik in de examencommissie van de opleiding van de Stichting Yoga & Vedanta, waarin Roeland Fouconnier uit Belgie ook zat. (Later vervangen door Herman Seymus.) We lezen alle scripties volledig.
Inhoudelijk is er door de jaren heen niet veel veranderd aan de eindwerkstukken. Wel is de ontwikkeling van de studenten zelf heel mooi af te lezen. De werkstukken zijn een mooie manier om inzicht te krijgen in de persoonlijke ontwikkeling van iedereen afzonderlijk en hoe zij als docenten zullen worden. Het bewustzijn van de diepere laag van yoga is bij de studenten in de loop der jaren ook duidelijk gegroeid.
Dit is ook wat ik mensen mee wil geven. Ontwikkel je bewustzijn van de diepere lagen van de subtielere energieën. Dat vind ik de kern van yoga. Dit is de reden waarom de yogahoudingen opgebouwd zijn zoals ze zijn. Ze werken op die manier in op de energieën waaruit wij bestaan.
Vanuit mijn achtergrond als chemicus weet ik dat de wetenschap dit bevestigt. Je doet yoga tekort als je dat deel niet benoemt.
Yoga heeft me laten zien dat het leven prachtig is. Juist door de nare dingen op mijn pad werden de leraren mij in de schoot geworpen. De hulp die altijd op het juiste moment aangeboden werd accepteerde ik en bracht me verder. Het heeft mijn levenshouding bepaald. Het bracht evenwicht. Dat is yoga.”