Interview met Helga van Geldrop
Aan het woord is Helga, afgestudeerd in 2006 en sinds kort als bestuurslid betrokken bij de opleiding. Helga geeft al 15 jaar les op verschillende locaties in en rondom Den Bosch. We spreken met haar over haar ‘yogaleven’.
Hoe heb je je lessen in coronatijd opgepakt?
Nog net voor de lockdown, op donderdag 12 maart, vroeg de coronasituatie in Brabant al om een alternatieve manier van lesgeven. Het advies was om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven en daarmee verminderde de opkomst van mijn deelnemers. Ik besloot ze uit te nodigen voor een online les, om zo gezamenlijk te kijken hoe we dat ervaarden. Ik was positief verrast en met mij veel cursisten. Een groot deel vond het een prima alternatief, zeker toen de lockdown een feit was. Ik zag zelfs deelnemers van boven de tachtig online komen, eentje kreeg aanwijzingen van haar kleindochter achter glas. Verdrietig en prachtig tegelijk. De verbinding die online geeft in deze bijzondere tijd is onverwacht hartverwarmend. Ik houd graag mensen in beweging en bied ontspanning. De behoefte aan zingeving is groter dan ooit. Zo konden we toch door.
Neem je iets mee uit deze periode, heb je er iets uit geleerd?
Vanaf eind augustus heb ik mijn lessen op locatie hervat. Deze periode spreekt ons geduld en vertrouwen aan. Yoga kan daarin een goede ondersteuning zijn. Flexibiliteit, energie, balans, kalmte, ont-stressen, beter slapen zijn zomaar een aantal voordelen die je kunt overhouden aan yoga. Daarom vind ik het juist in deze periode belangrijk om een breed aanbod te hebben. Zodat deelnemers die niet op locatie willen komen of verkouden zijn, thuis online les kunnen volgen. Wat ik geleerd heb is dat zoveel mensen, zoveel wensen ook hier geldt. De een komt het liefst op locatie, de ander – los van Corona – heeft thuis online yoga doen helemaal ontdekt. Een veelgehoord voordeel is dat je niet het huis uit hoeft. En waar je ook bent, je kunt inloggen en meedoen. Zo zie ik deelnemers in het bos, in de tuin, bij het vakantiehuis, op de camping en vanuit de eigen huis- of slaapkamer. Waar je ook wilt, online yoga kan altijd.
Hoe kwam je in aanraking met yoga?
Yoga was niet direct mijn grote liefde. Ooit volgde ik twee proeflessen dat gaf, vooral tijdens de eindontspanning, veel onrust. Ik vond het heerlijk om op muziek te knallen in de sportschool. Yoga gaf natuurlijk geen onrust, het weerspiegelde mijn innerlijk.
Toen ik, eind jaren negentig, enorme rugklachten kreeg, kon ik niets meer. Mijn lichaam had me duidelijk iets te vertellen en trapte op de rem. Ik werkte zo’n 50 uur per week en ineens kon ik niets meer. Een blokje om voelde al als een marathon.
Mijn moeder stelde toen voor naar yoga te gaan. Het heeft haar in de jaren ‘80 erg geholpen toen zij met een hernia kampte.
Toen bleek al gauw dat ik iets nog wél kon! Yoga. Ik kon zeker niet alles meteen mee doen, maar ontdekte al snel dat ik creatief genoeg was om houdingen aan te passen aan mijn lichaam. En de ruimte die yoga biedt om naar je lichaam te luisteren, was precies wat ik nodig had.
Je bent bij de opleiding betrokken als bestuurslid, maar hoe kwam je – als student – hier destijds eigenlijk terecht?
Ik zag een advertentie van de docentenopleiding in het Tijdschrift voor Yoga en hoorde ineens de stem van mijn toenmalige yogadocente die al meerdere keren had gezegd: “het zou iets voor jou zijn, yogadocent”. Waarop ik steeds dacht, ik zit prima in het bedrijfsleven. Toch had zij onbewust een zaadje geplant en ik bezocht de open dag. Een week later zat ik al in het opleidingslokaal. Ik ging ervoor, in eerste instantie voor mijn persoonlijke ontwikkeling en verdieping in yoga. Later pas kwam de docent in mij naar boven.
En als bestuurslid, wat wordt jouw werkterrein?
Voordat ik mijn yogapraktijk startte, werkte ik in het bedrijfsleven op het gebied van marketing en communicatie. Dat is nog altijd een werkgebied wat mijn interesse heeft. Ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe manieren van communicatie. Naast me te blijven ontwikkelen binnen de yoga, wil ik ook graag bijleren op het communicatievlak. Voor het bestuur van de docentenopleiding zal ik me vooral gaan richten op het vergroten van de zichtbaarheid van de opleiding en de verbinding met de huidige studenten en oud-studenten. PR en communicatie in brede zin. Dus, heb je een leuk idee dan hoor ik dat graag!