Interview met Julia Dingenouts, 4e jaars
december 2020
Julia: “Yoga en Vedanta is voor mij een synoniem van een uitnodiging om jezelf te zijn”
Waarom heb je destijds voor deze opleiding gekozen?
Het volgen van een erkende yogadocentenopleiding was voor mij het belangrijkste criterium om voor Yoga en Vedanta te kiezen. In Nederland zijn er zoveel opleidingen voor yogadocent dat je door de bomen het bos niet ziet. Maar als je alleen erkende opleidingen selecteert, dan zie je een lange lijst opleidingen ineens ‘verdampen’ en blijven er maar acht over.
Ik heb daar een hele studie van gemaakt. Ik zocht een opleiding waar de afstand tussen student en docent niet te groot is, waar ruimte is voor gezelligheid en contact van hart tot hart en waar geen ruimte is voor dogma’s en een belerende houding, want daar kan ik niet zo goed tegen. Na de eerste kennismakingsdag voelde ik me direct thuis en ben verder niet gaan ‘shoppen’ langs andere opleidingen.
Je bent er een paar jaar tussenuit geweest vanwege een blessure. Wat maakt dat je nu bent teruggekeerd?
In het derde jaar van de opleiding zat ik in een rollercoaster van veranderingen, privé en zakelijk, fijne en minder leuke. Door dit samenspel van factoren voelde ik me verzadigd als een spons die niets meer kon absorberen. Yoga heeft mij geleerd om naar mijn innerlijke stem te luisteren. Deze gevoelsstem zei aan het einde van het derde jaar dat het goed was om er even tussenuit te gaan. Ik heb er niet gelijk aandachtig naar geluisterd en had ondertussen een vervelende blessure opgelopen, zodat ik alle signalen niet meer kon negeren. Dezelfde stem zei dat dit een tijdelijke onderbreking was, dat ik het thuisgevoel op de opleiding weer zou willen ervaren als de huidige zaken des levens weer ‘gesetteld’ waren. Dat ik de unieke periode bij Yoga & Vedanta graag zou volbrengen, als de tijd er rijp voor was. Uit het oog maar niet uit het hart. Afgelopen twee jaar heb ik me verbonden gevoeld. Ik bleef leren, lezen en uitkijken naar de terugkomst.
Wat is het onderwerp van je eindwerkstuk en waarom heb je dat gekozen?
Het onderwerp van mijn eindwerkstuk is ‘Yoga: de weg naar ultieme vrijheid’. Mijn grote inspiratiebron is Jiddu Krishnamurti. Zijn leer staat in het teken van zelfstandig leren denken en handelen. Hij bood zijn leer aan als een spiegel voor de mensheid. Reflectie leidt tot persoonlijke ontwikkeling. ‘Wees een licht voor jezelf’. De filosoof was ervan overtuigd dat openheid, leergierigheid en volharding tot inzichten zullen leiden, die de wereld veranderen.
Hij zette het individu in de spotlights. Heilzame patronen in onze relaties met anderen spelen een positieve rol bij onze vorming als mens. Leren geven zonder verwachtingen, liefhebben vanuit je hart maar zonder je te hechten, brengen ons uiteindelijk tot een betere samenleving.
Hoewel Krishnamurti zich richtte op het individu, mag er geen misverstand bestaan over het doel dat hij voor ogen had: verbondenheid en één-wording. Dit is echte vrijheid en dit is echt geluk. Hij schreef: ‘Het leven zelf is het geluk, niet als tegenstelling tot verdriet, niet het geluk van het toppunt van emotie, maar het geluk van de heelheid die niet het onderscheid kent van ‘jij’ en ‘ik’, die zichzelf in stand houdt en tijd, geboorte en dood te boven gaat. Het is de ongestoorde innerlijke rust, die zich steeds vernieuwt. Dat leven is zuiver handelen, bevrijd van alle ik-besef.’ Over de weg naar deze ultieme vrijheid gaat mijn eindwerkstuk.
Wat verwacht je te gaan doen met je opgedane kennis en ervaring als je straks bent afgestudeerd?
Na het afronden van de opleiding zou ik graag de lessen vanuit mijn yogastudio uitbreiden qua thematiek en meer workshops gaan geven die de theorie en yogabeoefening combineren.
Graag zou ik de rijkdom van de Indiase filosofie doorgeven aan mijn cursisten. In combinatie met asana’s en pranayama zou ik voor de leergierige geesten een deur naar de wereld daarachter willen openen, zoals die van Patanjali, Krishnamurti, Ramana Maharshi en zijn leerling Wolter Keers, Douwe Tiemersma, Iyengar, Indra Devi en anderen. Mijn mission statement is ‘To plant yogaseeds in thankful hearts.’ Deze opleiding heeft mij persoonlijk nieuwe inzichten opgeleverd, voor zover wij in Vedanta over ‘persoonlijk’ kunnen spreken. Dit zijn onder andere inzichten over de werking van de menselijke geest, de maakbaarheid van geluk, de oorspronkelijke harmonie van mens en wereld, over verbinding en één-wording.
Een schat aan kennis en ervaring die ik dankzij Yoga en Vedanta heb opgebouwd, deel ik straks graag met mensen die zoekend zijn naar zingeving in hun leven.